منبع: پژوهشکده باقرالعلوم (ع)
عهدنامه گلستان «عهدنامه صلحی بود که با وساطت انگلستان در قریه گلستان واقع در ۱۲ اکتبر ۱۸۱۳ (۲۹ شوال۱۲۲۸ ) در منطقه قراباغ بین ایران و روسیه به امضا رسید.»[۱]
دولت روسیه تزاری برای اینکه به دریای آزاد، آبهای گرم خلیج فارس و هندوستان دست یابد، مهمترین راه را گذر از کشور ایران میدانست. بنابراین از طریق تصرف بخش قفقاز و ترکستان غربی که جزء سر حدات ایران بود، آن را تحت فشار قرار داد. همانطوری که در وصیت نامه پطرکبیر آمده است «… کشور گرجستان و سرزمین قفقاز رگ حساس ایران است. همین که نوک استیلای روسیه به آن رگ برسد، فوراً خون ضعف از دل ایران جاری میشود و هیچ پزشک حاذقی نمی تواند آن را بهبود بخشد…».[۲] اتخاذ چنین سیاستی از سوی روسیه، مقدمه تعدی روسیه به سرحدات ایران و جنگ هایی شد که سر انجام به تصرف برخی ایالت های و ایران انعقاد عهد نامه گلستان منتهی گشت.
زمینههای شکل گیری عهدنامه گلستان
کشور روس در تلاش بود از شمال ایران (دریای خزر) تونل بزند و به آبهای گرم خلیجفارس و هندوستان دست یابد، لذا در صدد برآمد که برای رسیدن به این اهداف ایران را تضعیف کند. بنابراین همزمان با فعالیتهای ژنرال گاردان مستشار نظامی انگلیسی برای تقویت قوای نظامی ایران، مخاصمات ایران با روسیه تزاری به چند دلیل شروع شد که دو تا از مهمترین آنها به این شرح است:
۱٫ ژنرال سیسیانف روسی بدون اعلام جنگ به طرف ایروان حرکت کرد.[۳]
۲٫ با حمله سیسیانف به تفلیس و فوت گرگینخان، پسر او تهمورث به دربار ایران پناهنده شد و همین بهانهای برای شاه ایران شد تا فرمان حمله به گرجستان را صادر کند و بطور خلاصه بهانه دوره اول جنگهای ایران و روس، انقلابات داخلی گرجستان و علت اصلی جنگ، تصرف ناحیه گرجستان توسط هر دو طرف بود.[۴] ولی با قتل سیسیانف توسط حاکم باکو (حسینقلیخان) گوداویچ در روسیه فرماندهی سپاه را بر عهده میگیرد و در سال (۱۸۰۳ / ۱۲۱۸) به ایروان حمله میکند و گنجه موطن نظامی گنجوی شاعر معروف ایران را تصرف میکند ولی عباس میرزا – ولیعهد ایران – از رود ارس عبور میکند و قوای روس را شکست داده و به عقب میراند.
در سال ۱۸۰۵ نیروی دریایی روس به بندر انزلی حمله میکند که نیروهای ایرانی تلفات سنگینی بر آنها وارد میکنند و در اواسط ۱۸۰۷ گوداویچ نمایندهای جهت امضا قرارداد متارکه جنگ به ایران میفرستد ولی فتحعلی شاه با امید به همکاری ناپلئون فرانسوی، شرط مذاکرات را تخلیه تمامی نواحی تحت اشغال دانست و در نهایت نماینده روس دست خالی برگشت.
بعد از مدتی در سال ۱۸۱۲ به علت پیمان اتحاد انگلیس و روس مستشاران نظامی انگلیس که در ایران حضور داشتند به جز چند سرجوخه، پستهای خود را ترک میکنند و در همین سال روسیه دست به حمله عمومی میزند و در اصلاندوز شکست جبران ناپذیری به ارتش ایران و عباس میرزا وارد میکند.[۵] با فتح اصلاندوز و ایروان، آذربایجان هم تهدید شد و به علت عدم تجهیزات کافی در ارتش ایران تبریز به تصرف درآمد. و شاه به خاطر فشار سرگور اوزلی (سفیر انگلیس) و از ترس اینکه انگلیس حمایت مالی خود به ایران را قطع کند و نیز به جهت اینکه در منطقه ترکمان خراسان سر به شورش برداشته بودند و اوضاع نامساعد بود و ترس از پیشروی روس هم در دل شاه و هم در انگلیس وجود داشت، بنابراین زمینه فراهم شد که فتحعلی شاه تقاضای میانجیگری و صلح را بپذیرد.
نتیجه
نتیجه عهدنامه گلستان در چند بند خلاصه میگردد:
۱- اتحاد انگلیس و روس و خارج شدن مستشاران نظامی انگلیس از ایران زمینه تضعیف بیشتر ایران را فراهم کرد؛
۲- عدم حمایت مالی شاه از ولیعهد، شکست عباس میرزا و ایران را در پی داشت؛
۳- تحمیل عهدنامه ننگین گلستان توسط روسها بر ایران [۱۲ اکتبر ۱۸۱۳م] با وساطت سفیر انگلیس سر گور اوزلی و به وسیله میرزا ابوالحسن خان شیرازی نماینده ایران و نیکولا نماینده روسیه تزاری به امضا رسید و برای اولین بار حافظه تاریخی ایران تغییر کرد و «پادشاه ایران برای ابراز دوستی نسبت به امپراطور روسیه، تمامی ولایات قراباغ، گنجه، خانات موشکی، شیروان، قبه، دربند، باکو و هرجا از ولایات طالش را که بالفعل در تصرف روسیه استت و تمامی داغستان و گرجستان را تا دریای خزر مخصوص و متعلق به دولت امپراتوری روسیه میداند[دانست]».[۶]
[۱] . امینی، علی رضا و ابو الحسن شیرازی، حبیب الله؛ تهران، نشر قومس، ۱۳۸۲، ص۱۰۴٫
[۲] . طباطبایی مجد ، غلامرضا ؛ معاهدات و قراردادهای تاریخی در دوره قاجاریه، (تهران، بنیاد موقوفات دکتر محمود ؟؟؟؟ )، شماره ۴۸، ۱۳۷۳، ص ۷۲٫
[۳] . ورهام، غلامرضا ؛ نظام سیاسی و سازمان های اجتمایی ایران در عصر قاجار، تهران، معین، ص ۱۰۴٫
[۴] . شمیم، علی اصغر؛ ایران دوره قاجار، تهران، زریاب، ۱۳۷۹، ص۸۶٫
[۵] . طباطبایی مجد، پیشین، صص۷۳و ۷۴٫
[۶] . شمیم؛ پیشین، ص۹۲٫