ایمنی طبیعی موروثی بوده و مستقل از برخورد قبلی با آنتی ژن ها است و غالبا ًبه فعالیت فاگوسیت ها و فاکتور های دفاعی غیر اختصاصی وابسته است . به عنوان مثال ایمنی انسان نسبت به بد خلقی گربه و سگ و ایمنی حاصل از فاگوسیت ها و مواد حفاضت بخش نظیر لیزوزوم .
از طرف دیگر ایمنی اکتسابی در اثر برخورد با عامل بیگانه به وجود می آید . به طور کلی ایمنی اکتسابی به تولید یا کسب آنتی کور یا سلول های ایمنی اختصاص یافته بستگی داشته و از این رو فوق العاده اختصاصی می باشد . ( واکنش ایمنی اختصاصی ) و به عنوان مثال ،ایمنی که به دنبال آلودگی یا در اثر ایمن سازش با یک ویروس پولیو حاصل می گردد ،در این حالت آنتی کور های اختصاصی به وجود آمده و بدن را در برابر آلودگی مجدد با همان نوع ویروس پولیو حفظ می نماید . ولی این ایمنی حفاظتی در برابر استرپتوکوک ها ،ویروس های اوریون یا سرخک و یا حتی انواع پولیو ویروس ها پدید نمی آورد .
ایمنی اکتسابی طبیعی و یا مصنوعی می باشد . ایمنی طبیعی نیز فعال و یا غیر فعال است . در ایمنی فعال آنتی کور ها به دنبال قرار گرفتن طبیعی در برابر عوامل خارجی حاصل می گردند . به عنوان مثال بعد از ابتلا به پولیومیلیت ( طویل مدت و اختصاصی ) و یا انترفرون به دنبال قرار گرفتن در معرض ویروس ها تولید می گردد . (موقتی و غیر اختصاصی )
ایمنی مصنوعی نیز فعال و یا غیر فعال است . در فعال به دنبال ایمن سازی حاصل می گردد و. به عنوان مثال به دنبال واکسیناسیون علیه پولیومیلیت ( طولانی و اختصاصی ) و غیر فعال ،به دنبال تزریق آنتی کور های ایمنی بخش حاصل می شود . به عنوان مثال ،انتقال آنتی کور های قبلا ًتشکیل شده علیه پولیو ویروس ( موقتی و اختصاصی )
منبع : کتاب میکروبیولوژی عمومی – تألیف دکتر فریدون ملک زاده – دکتر منوچهر شهامت